Καθυστερήσεις στον οδικό άξονα Μουδανιών-Ποτίδαιας

Καθυστερήσεις στον οδικό άξονα Μουδανιών-Ποτίδαιας

Αρ. Πρωτ. 6182/01.03.2012

Προς Υπουργό:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Ο οδικός άξονας Μουδανιών-Ποτίδαιας είναι ένας από τους πιο γνωστούς οδικούς άξονες, που οδηγεί στη Χαλκιδική. Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες  η κίνηση που παρατηρείται και τα συχνά μποτιλιαρίσματα που δημιουργούνται, αγανακτούν τους πολίτες, προκαλώντας πολλές φορές τροχαία ατυχήματα με δεκάδες νεκρούς. Οι οδηγοί χρειάζονται ακόμη και δυο ώρες για να διασχίσουν 5,5 χιλιόμετρα διαδρομής από τα Νέα Μουδανιά μέχρι τη γέφυρα της Ποτίδαιας.

Η κατασκευή του έργου, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, μαζί με το κόστος απαλλοτριώσεων υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 57 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση του έργου θα δημιουργηθεί ένας ασφαλής δρόμος, συνολικού πλάτους 16 μέτρων. Επιπλέον θα κατασκευαστούν ανισόπεδοι κόμβοι σε Φλογητά, Νέα Πλάγια, Διονυσίου και Πορταριά. Η κατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου θα οδηγήσει στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στη Χαλκιδική, που κυρίως το καλοκαίρι δέχεται όγκο επισκεπτών και τουριστών. Όσο, όμως, καθυστερεί η απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία θα γνωστοποιηθεί η τιμή μονάδας των υπό απαλλοτρίωση εκτάσεων, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 5 εκατ. ευρώ, τόσο θα καθυστερεί και η δημοπράτηση του οδικού άξονα που συνδέει τα Νέα Μουδανιά με τη Νέα Ποτίδαια.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Πότε επιτέλους προτίθεται να ολοκληρωθεί η δημοπράτηση του οδικού άξονα Ν. Μουδανιών-Ν. Ποτίδαιας Χαλκιδικής, ένα έργο, το οποίο θα συμβάλει στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, που παρατηρείται στη Χαλκιδική και τη δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων;

Απάντηση Υπουργείου